GLOBAL

Airlineratings.com umum Qantas syarikat penerbangan paling selamat 2019

PERTH, 4 JAN: AirlineRatings.com (www.AirlineRatings.com) satu-satunya laman sesawang penarafan keselamatan dan produk di dunia mengumumkan Qantas sebagai syarikat penerbangan mereka yang paling selamat untuk tahun 2019.

AirlineRatings.com juga mengumumkan 20 syarikat penerbangan utama dan 10 syarikat penerbangan tambang murah mereka paling selamat daripada 405 syarikat penerbangan yang dipantaunya.

Syarikat penerbangan yang terkenal dan mengikut di dalam susunan abjad daripada 20 penerbangan itu adalah Air New Zealand, Alaska Airlines, All Nippon Airways, American Airlines, Austrian Airlines, British Airways, Cathay Pacific Airways, Emirates, EVA Air, Finnair, Hawaiian Airlines, KLM, Lufthansa, Qantas, Qatar Airways, Scandinavian Airline System, Singapore Airlines, Swiss, United Airlines dan kumpulan syarikat penerbangan Virgin (Atlantik dan Australia).

Syarikat penerbangan itu berada pada kedudukan terdepan di dalam industri berkenaan dan berada di barisan hadapan daripada segi keselamatan, inovasi, reka bentuk serta pelancaran pesawat baharu, kata Ketua Pengarang AirlineRatings.com Geoffrey Thomas.

“Sebagai contoh, Qantas dari Australia diiktirafPersatuan Piawaian Pengiklanan Britain dalam satu kes ujian pada tahun 2008 sebagai syarikat penerbangan paling berpengalaman, di dunia.

“Ia adalah sesuatu yang luar biasa bahawa Qantas sudah menjadi syarikat penerbangan utama di hampir semua kemajuan keselamatan operasi dalam tempoh 60 tahun lalu dan tidak mempunyai sebarang insiden kematian, di dalam era kapal terbang jet.

“Akan tetapi Qantas tidak bersendirian. Syarikat penerbangan yang sudah lama wujud seperti Hawaiian dan Finnair juga mempunyai rekod sempurna, di dalam era kapal terbang jet,” katanya lapor AirlineRatings.com memetik BERNAMA.

Sebagai respons kepada kepentingan awam, editor AirlineRatings.com juga mengenalpasti 10 syarikat penerbangan tambang murah mereka yang utama.

Syarikat terbabit mengikut abjad adalah Flybe, Frontier, HK Express, Jetblue, Jetstar Australia/Asia, Thomas Cook, Volaris, Vueling, Westjet dan Wizz.

Dalam membuat pemilihan mereka, AirlineRatings.com mengambil kira pelbagai faktor kritikal termasuk audit daripada badan pentadbiran dan persatuan peneraju penerbangan; audit kerajaan; rekod kemalangan serta insiden serius syarikat penerbangan, hayat armada juga keuntungan.

AirlineRatings.com juga mengumumkan penarafan mereka yang paling rendah bagi syarikat penerbangan (satu bintang dan dua bintang) iaitu Ariana Afghan Airlines, Bluewing Airlines, Kam Air, Tara Air dan Trigana Air Service.

AirlineRatings.com menilai produk keselamatan dan dalam penerbangan dari 405 buah syarikat penerbangan dengan menggunakan sistem penarafan tujuh bintang mereka yang unik.

Ia digunakan oleh berjuta-juta penumpang dari 232 negara dan menjadi standard industri untuk penarafan keselamatan dan produk.

Pasukan jabatan pengarang itu adalah satu daripada yang paling berpengalaman di dunia dengan memenangi 50 anugerah dan 28 buku industri.

 


Pengarang :