Congo bakal diambil alih pembangkang | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Hafizan Taib

Congo bakal diambil alih pembangkang

KINSHASA, 10 JAN: Calon pembangkang, Felix Tshisekedi diisytiharkan Suruhanjaya Pilihan Raya Republik Demokratik Congo sebagai pemenang dalam pilihan raya Presiden, 30 Disember tahun lalu.

Memetik laporan agensi Reuters, berikutan itu, ia bakal menyaksikan peralihan kuasa dalam pentadbiran republik itu buat kali pertama sejak kemerdekaannya daripada Belgium pada 1960.

Sungguhpun demikian, pihak pemerhati pilihan raya menyatakan wujud beberapa kejadian mencurigakan ketika hari pembuangan undi dan penipuan.


Sementara itu, calon yang kalah iaitu ahli perniagaan, Martin Fayulu dan calon parti pemerintah, Emmanuel Ramazani Shadary, boleh mencabar keputusan itu di Mahkamah Persekutuan Congo yang mempunyai 10 hari tempoh bagi sebutan dan perbicaraan sekiranya terdapat mana-mana bantahan.

 

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next