NASIONAL

Inkues Muhammad Adib dibuat teliti, elak dipolemik

ALOR SETAR, 6 JAN: Prosiding inkues bagi menentukan punca kematian anggota bomba, Allahyarham Muhammad Adib Mohd Kassim akan dilaksana dengan teliti bagi mengelakkan sebarang kelompangan dan dipolemikkan pihak tertentu.

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Zuraida Kamaruddin berkata, tidak timbul isu mengenai perkara itu sengaja dilengahkan sebaliknya setiap proses dilakukan secara terbaik kerana ia membabitkan isu nasional.

“Prosedur inkues adalah yang terbaik, sebelum ini arwah sudah diberikan rawatan terbaik dan kita bersyukur keluarga setuju lakukan bedah siasat jadi semua laporan dah ada.

“Biasanya inkues ambil masa sebulan tetapi mungkin dapat diselesaikan lebih cepat apabila semua maklumat diperlukan lengkap,” katanya kepada pemberita selepas melawat keluarga Allahyarham Muhammad Adib di Kampung Tebengau, Kuala Kedah di sini, hari ini.

Zuraida berkata, pada inkues pertama yang akan dijalankan di Mahkamah Koroner, 18 Januari ini, semua saksi akan dipanggil termasuk doktor yang merawat dan pihak forensik yang melakukan proses bedah siasat terhadap Muhammad Adib.

“Pada peringkat awal seramai 20 saksi telah dipanggil untuk beri keterangan dan dalam perkembangan terbaharu dimaklumkan ada saksi baharu akan dipanggil untuk bantu siasatan,” katanya.

Sebelum ini, Peguam Cara III, Datuk Mohd Hanafiah Zakaria berkata, Jabatan Peguam Negara telah memfailkan dokumen kes di Pejabat Pendaftar Mahkamah Shah Alam dan pengurusan kes inkues bagi menentukan punca kematian Muhammad Adib juga telah ditetapkan pada 18 Januari.

Sementara itu, ibu Muhammad Adib, Asma Aziz, 51, berharap proses inkues dapat dijalankan dan diselesaikan dengan cepat selain ingin melihat muka pelaku yang tergamak memukul anaknya itu.

“Saya harap pelaku dapat ditahan dengan cepat, kalau susah tangkap sahaja dalangnya kalau tak dapat tangkap yang bawah.
“Apapun, saya terima ketentuan Ilahi dan sentiasa teringat anak dan setiap hari selepas solat Subuh saya serta suami akan pergi ziarah kuburnya,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Zuraida berkata laporan siasatan berhubung kes kematian enam anggota bomba yang lemas ketika operasi menyelamat remaja di lombong di Puchong pada 3 Oktober tahun lalu, kini berada di peringkat akhir sebelum ia dibawa ke Kabinet.

“Lepas kita bentang di Kabinet nanti, baharu boleh buat pengumuman. Semua anggota ini turut dinaikkan pangkat sama seperti Muhammad Adib dan kebajikan keluarga mereka juga diberi perhatian,” katanya.

SUMBER: BERNAMA


Pengarang :