SELANGOR

Kerjasama majikan sedia peluang pekerjaan untuk asnaf

OLEH ZAREEF MUZAMMIL

KAJANG, 13 JAN: Pihak industri khususnya majikan disaran tampil bekerjasama dengan Lembaga Zakat Selangor (LZS) untuk menyediakan peluang pekerjaan kepada anak asnaf, di negeri ini.

Ketua Divisyen Pembangunan Asnaf LSZ, Dr Adibah Abdul Wahab berkata, langkah itu disifatkan wajar kerana turut memberi peluang kepada semua pihak untuk bersama meringkankan beban keluarga golongan terbabit.

“Strategi kami adalah untuk menjalin kerjasama dengan semua pihak yang boleh menyediakan pelbagai bidang kemahiran bukan sahaja kepada golongan asnaf, tetapi masyarakat lain yang memerlukan.

“Pendekatan ini secara tidak langsung membantu asnaf daripada terus dihimput belenggu kemiskinan, seterusnya berupaya membangunkan tahap ekonomi mahupun sosial keluarga apabila bekerja kelak.

“Selain menyediakan peluang pekerjaan, pembabitan semua pihak ini turut membolehkan golongan asnaf ‘sustain’ dalam setiap pekerjaan yang dilakukan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas Majlis Penutup Program Latih & Kerja Belia Selangor anjuran Skills Johor, di German-Malaysian Institute (GMI), di sini, hari ini.

Turut hadir, Ketua Pegawai Eksekutif Skills Johor, Zakbah Harun dan Ketua Seksyen Pembangunan Perniagaan GMI, Mohd Tanwyn Mohd Khushairi.

Terdahulu, program yang mendapat penajaaan sepenuhnya daripada LZS itu membabitkan penyertaan seramai 31 pelatih lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) terdiri daripada golongan asnaf fakir, dari seluruh Selangor.

Sepanjang tujuh hari program berlangsung, pelatih didedahkan dengan beberapa modul latihan seperti ilmu peruncitan dan perkhidmatan, membuat resume, pembangunan jati diri dan strategi pengurusan kewangan.

Dr Adibah berkata, kesemua pelatih berkenaan juga berjaya menerima tawaran pekerjaan daripada beberapa rakan syarikat termasuk Family Mart, Jaya Grocer dan Golden Screen Cinema (GSC).

“Dalam masa terdekat mereka akan mula bekerja kerana sudah melepasi proses temuduga, malahan majikan yang mendapatkan pekerjaan kepada mereka turut memberikan respon positif semasa menjalani temuduga.

“Mereka datang dengan persediaan penuh rapi terutama daripada segi pengetahuan, kemahiran, pakaian dan komunikasi,” katanya.

 


Pengarang :