KPM usaha atasi isu sekolah terbengkalai | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

KPM usaha atasi isu sekolah terbengkalai

KULAI, 13 JAN: Kementerian Pendidikan (KPM) sedang berusaha menyelesaikan isu sekolah di seluruh negara yang gagal beroperasi walaupun sudah siap dibina.

Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching berkata, perbincangan dengan pihak berkaitan termasuk Jabatan Kerja Raya (JKR) dan Pihak Berkuasa Tempatan sedang dilakukan dalam mencari jalan penyelesaian terbaik.

“Kita hendak kenal pasti apa punca kenapa mereka tidak dapat Sijil Penyiapan dan Pematuhan (CCC).


“Macam di Kulai, ada sebuah sekolah tidak menerima CCC kerana ia dikatakan tidak mematuhi syarat ditetapkan Majlis Perbandaran Kulai , jadi kita kena duduk bincang dengan pihak berkenaan.

“Sama seperti di Simpang Renggam, ada sebuah sekolah, JKR yang tetapkan syarat ‘road safety assessment’ dan kontraktor itu tidak mampu buat, jadi kita perlu duduk berbincang serta cari jalan penyelesaian,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Anugerah Kualiti dan Inovasi Pendidikan Kulai 2018, di sini hari ini.

Kenyataan itu susulan laporan sebuah akhbar tempatan, semalam berhubung 16 Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) di seluruh negara yang sudah siap dibina dua tahun lalu, namun tidak dapat beroperasi ekoran pelbagai masalah.

*Sumber: BERNAMA

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next