SELANGOR

LPHS bendung kegiatan sewa Rumah Selangorku

OLEH NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 9 JAN: Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS) akan berbincang dengan Pesuruhjaya Bangunan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) untuk mengkaji kaedah dalaman (house rules) bagi membendung kegiatan penyewaan Rumah SelangorKu.

Pengarah Eksekutifnya, Sr Nazmi Osman berkata, ia selaras dengan fungsi Badan Pengurusan Bersama di bawah Seksyen 3 (4) Jadual 3 peraturanpengurusan strata (penyelenggaraan dan pengurusan) 2015 supaya pemantauan serta penyeliaan dibuat bagi memastikan mana-mana harta bersama di tahap keselamatan dan kesihatan pemilik atau penghuni.

Katanya, LPHS juga akan mengeluarkan notis kepada pemilik rumah yang bertindak menyewakan unit mereka kepada pihak ketiga atau warga asing.

“LPHS memandang serius perkara ini dan akan mengambil beberapa tindakan antaranya mengeluarkan notis kepada pemilik unit.

“Selain itu, LPHS akan memaklumkan kepada PBT untuk mengambil tindakan penguatkuasaan di bawah garis panduan perumahan (kapasiti isi rumah) dan garis panduan asrama,” katanya dalam kenyataan.

Pada masa sama, Nazmi berkata, LPHS dan Unit Pesuruhajaya Bangunan Majlis Perbandaran Klang memohon justifikasi daripada pemaju berhubung caj penyelenggaraan yang dikenakan.

Justeru, katanya, sebanyak 22 peratus kadar caj diturunkan pemaju semasa penyerahan pemilikan kosong diserahkan kepada pembeli.

Terdahulu, penduduk Pangsapuri Azaria tidak berpuas hati terhadap sesetengah pemilik yang bertindakan menyewakan unit Rumah Selangorku kepada pihak ketiga dan warga asing untuk dijadikan asrama pekerja.


Pengarang :