GLOBAL

Mangsa letupan paip minyak Mexico meningkat kepada 93

MEXICO CITY, 23 JAN: Jumlah mangsa terkorban dalam letupan saluran paip minyak di negeri Hidalgo, Mexico meningkat kepada 93 orang, lapor agensi berita China Xinhua.

Memetik kenyataan

Menteri Kesihatan Mexico, Jorge Alcocer dalam kenyataannya semalam berkata, angka itu meningkat susulan luka terbakar teruk yang dialami mangsa, kata Alcocer dalam sidang akhbar yang turut dihadiri Presiden Mexico, Andres Manuel Lopez Obrador.

“46 mangsa lagi masih dirawat di hospital termasuk seorang mangsa yang berada dalam keadaan kritikal dengan prognosis buruk,” kata menteri itu.

Angka korban dalam insiden letupan pada 18 Januari itu semakin meningkat kerana beberapa mangsa yang cedera parah meninggal dunia akibat kecederaan mereka.

Menurut kerajaan tempatan, antara 600 dan 800 orang berkumpul di lokasi itu untuk menadah minyak yang bocor dengan bekas apabila letupan berlaku.

Nahas itu adalah antara tragedi terburuk yang disebabkan oleh letupan saluran paip di Mexico sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Pada Disember 2010, sejumlah 30 orang terbunuh manakala 52 lagi cedera dalam satu siri letupan di dua saluran paip minyak di Puebla.

– BERNAMA

 


Pengarang :