SELANGOR

MBI sokong usaha ‘Upcycle Fabric Synthetic’ ASWARA

OLEH NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 12 JAN: Kurang kesedaran berhubung isu sisa fabrik dengan lebih 2,000 tan terhasil, di negara ini mendorong pelajar Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (ASWARA) memperkenalkan inisiatif ‘Upcycle Fabric Synthetic’.

Kagum dengan usaha projek tahun akhir pelajar berkenaan, Pemerbadanan Menteri Besar Selangor (MBI) turut menyumbangkan dana bagi merealisasikan hasrat terbabit.

Ketua Pegawai Eksekutif MBI, Raja Shahreen Raja Othman berkata, usaha itu disokong sepenuhnya dan perlu diketengahkan untuk menyelesaikan isu berkenaan.

“Kita memerlukan sokongan pihak swasta, kerajaan, badan budan kerajaan, pelajar atau sesiapa sahaja untuk bersama menyelesaikan isu ini.

“Oleh itu, jika ada pihak yang berminat membantu, pastinya usaha sebegini akan disokong,” katanya kepada SelangorKini.

Beliau berkata, industri fesyen semakin hebat dan berkembang pantas, namun tidak dinafikan ia juga merupakan pencemar terbesar.

Justeru, katanya, kesedaran masyarakat untuk menangani isu sisa fabrik itu sangat penting dan perlu dipupuk dari rumah.

Sementara itu, pengurus acara projek terbabit, Iffah Nadhilah Mohamed berkata, langkah mengitar semula pakaian dan tekstil adalah cara paling bermanfaat bagi mengelakkan pencemaran serta pengeluaran intensif tenaga pakaian baru.

“Dalam kerancakan perkembangan dunia fesyen yang turut mewarnai kehidupan mahasiswa, ramai terlepas pandang mengenai isu sisa fabrik yang dihasilkan.

“Pakaian yang tidak boleh digunakan boleh diolah semula menjadi aksesori fabrik lain atau pelbagai kegunaan lain, justeru kami berbesar hati dan bersyukur kerana MBI sudi menyumbang dalam projek ini,” katanya.

Pada masa sama, katanya, masyarakat tahu berkenaan kitar semula plastik, aluminium, botol dan kertas, namun kurang pengetahuan dalam sisa fabrik.

 

 


Pengarang :