Muhammad Shahrul Ikram Ketua Setiausaha baharu Kementerian Luar | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Nurul Farina Nazlan

Muhammad Shahrul Ikram Ketua Setiausaha baharu Kementerian Luar

PUTRAJAYA, 3 JAN: Wakil Tetap Malaysia ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di New York, Datuk Seri Muhammad Shahrul Ikram Yaakob, dilantik sebagai Ketua Setiausaha Kementerian Luar, berkuat kuasa 7 Januari ini.

Muhammad Shahrul Ikram, 58, menggantikan Datuk Seri Ramlan Ibrahim, 61, yang tamat kontrak perkhidmatan setahun, pada 6 Januari ini, lapor BERNAMA.

Ramlan dan Muhammad Shahrul Ikram hari ini menandatangani penyerahan nota serah tugas ketua setiausaha, di Wisma Putra, di sini, dalam majlis yang disaksikan Menteri Luar, Datuk Saifuddin Abdullah.


Terdahulu, Datuk Seri Muhammad Shahrul Ikram Yaakob dilantik sebagai Wakil Tetap Malaysia ke PBB, pada tahun 2017.

Muhammad Shahrul Ikram berkhidmat di Kementerian Luar sejak tahun 1988 dan pernah menyandang beberapa jawatan penting antaranya sebagai Timbalan Ketua Setiausaha Hubungan Dua Hala, Kementerian Luar pada 2016; Wakil Tetap Malaysia ke PBB di Vienna pada 2010 dan Duta Besar Malaysia ke Qatar, pada 2007.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next