SELANGOR

Netizen perlu waspada sebar berita palsu

OLEH NADIAH ZAMLUS

SUBANG JAYA, 27 JAN: Pengguna media sosial (netizen) perlu lebih berhemah ketika menyebarkan sebarang mesej bagi mengelakkan sebaran berita palsu.

Ahli Dewan Negeri Subang Jaya, Michelle Ng berkata, hal itu kerana masyarakat kini mempunyai kuasa mencipta berita palsu dengan hanya menggunakan media sosial seperti whatsapp dan facebook.

Katanya, lebih membahayakan apabila segelintir masyarakat beranggapan penyebaran berita seumpama itu tidak akan mendatangkan mudarat.

“Adalah menjadi tanggungjawab kita untuk mengesahkan berita berkenaan, jika kita dapat berbuat sedemikian mungkin undang-undang berita palsu tidak perlu diwujudkan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menghadiri Karnival Fiesta Kumpulan Star Summit USJ, di sini.

Michelle berkata, antara contoh penyebaran berita palsu yang berlaku terhadapnya ialah apabila ribuan warga emas datang ke pusat khidmatnya gara-gara maklumat tidak benar.

Katanya, mereka menerima mesej kononnya perlu ke pusat khidmat untuk mendapatkan kad platinum warga emas, kad kesihatan dan angpau Tahun Baharu Cina.

“Awalnya saya terima mesej berkenaan dari seseorang pada Ahad, namun tidak langsung memikirkan kesan yang akan berlaku, tetapi tidak sangka keesokan harinya pusat khidmat dipenuhi orang ramai.

“Sebenarnya tidak ada langsung skim sedemikian rupa yang ditawarkan kepada rakyat Selangor, disebabkan mesej palsu itu kami terpaksa menjelaskan perkara sebenar kepada orang ramai yang datang.

“Jadi, berfikirlah sebelum menyebarkan sesuatu perkara tidak benar,” katanya.

 


Pengarang :