ALAM SEKITAR & CUACA NASIONAL

Pabuk dijangka landa Langkawi esok

ALOR SETAR, 4 JAN: Pulau Langkawi dan sekitar kawasan utara KEdah yang lain dijangka menerima tempias ribut tropika Pabuk, bermula esok.

Gambar: Berita Harian Online

Pengarah Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Kedah, Left Kol (PA) Awang Askandar Ampuan Yaacob berkata, ribut itu dijangka melanda pulau itu bermula jam 2 petang berdasarkan ramalan Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia).

Beliau berkata, semua penduduk dan pelancong di Langkawi dinasihat menjauhi kawasan pantai bagi mengelak sebarang kemungkinan berlaku, memetik Berita Harian online.

“Sebarang aktiviti membabitkan bot kecil, rekreasi dan menangkap ikan tidak digalakkan buat masa ini ekoran ombak yang dijangka tinggi esok.

“Anggota APM akan melakukan tinjauan di empat menara pantai iaitu di Pantai Chenang, Pulau Payar dan Pantai Pantai selain satu di Daerah Kuala Muda bagi memastikan keselamatan awam,” katanya.

Awang Askandar berkata, kesan Pabuk juga dijangka akan menyebabkan pokok tumbang dan angin kencang yang boleh mengancam keselamatan orang ramai.

“Penduduk perlu sentiasa berhati-hati terutama mereka yang tinggal di tepi laut kerana ribut ini dijangka kuat. Orang ramai boleh menghubungi Pusat Kawalan Operasi Daerah (PKOD) di talian 04-9663309 (Langkawi) dan 04-4235682 (Kuala Muda),” katanya.

 


Pengarang :