Selangorkini
SELANGOR

Pembiayaan HIJRAH bakal selesai hujung Januari

OLEH SHEEDA FATHIL

SHAH ALAM, 8 JAN: Permohonan pengeluaran bayaran pembiayaan Yayasan Hijrah Selangor (HIJRAH) bagi yang tertangguh akan diselesaikan selewat-lewatnya penghujung Januari ini.

Pengerusi Eksekutifnya, Dato’ Mansor Othman berkata, ia sejajar dengan hasrat HIJRAH yang optimis membantu peniaga kecil mencapai objektif melebarkan kelas menengah sekali gus menangani isu kemiskinan di Selangor.

“Kerajaan Negeri turut maklum perkara berkenaan dan Dato’ Menteri Besarm Amirudin Shari juga sudah mengarahkan perkara itu ditangani secepat mungkin.

“Oleh itu, Kerajaan Negeri melalui pelaksanaan mikrokredit yang dilaksanakan HIJRAH komited dalam pembangunan usahawan di Selangor,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Terdahulu, media melaporkan 15 individu menyerahkan memorandum kepada pengurusan HIJRAH ekoran kelewatan pengeluaran bayaran pinjaman penerima skim itu yang sepatutnya diterima akhir tahun lepas.

HIJRAH adalah program Mikrokredit Bersepadu hasil cetusan daripada mantan Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali, dengan menggabungkan skim mikrokredit SKIMSEL, MIMBAR dan WALA yang mula dilaksanakan sejak 2010.

Untuk rekod, pada pembentangan Belanjawan Selangor 2019, Kerajaan Negeri turut memperuntukkan RM25 juta bagi kesinambungan perlaksanaan program mikrokredit HIJRAH.

Amirudin berkata, pada suku ketiga 2018, HIJRAH berjaya menyalurkan modal pinjaman kepada seramai 54,609 usahawan dengan nilai pinjaman berjumlah RM405.47 juta.

“Daripada dana peruntukan RM185 juta, Hijrah berjaya menyalurkan gandaan pinjaman kepada RM405.47 juta,” katanya.

Pada masa sama, beliau berkata, dengan kadar bayaran balik pinjaman melebihi 80 peratus, HIJRAH berjaya menjana dana pusingan untuk menambahkan lagi jumlah pinjaman dan menambahkan bilangan usahawan baru.

Amirudin berkata, rekod prestasi juga menunjukkan seramai 10,120 usahawan dengan nilai pinjaman RM 188.55 juta berjaya dijana melalui pembiayaan modal pusingan pinjaman kali kedua dan ketiga.

 

 


Pengarang :