Selangorkini
BERITA UTAMA SELANGOR

Pensejajaran IPR bantu rakyat perkasa diri

OLEH SHEEDA FATHIL

SHAH LAMA, 10 JAN : Pensejajaran Inisiatif Peduli Rakyat (IPR) dilaksanakan Kerajaan Negeri bertujuan membantu rakyat memperkasakan kehidupan mereka.

Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari berkata, ia juga untuk memastikan pihak sangat memerlukan diberikan bantuan dan sokongan bersesuaian mengikut taraf kehidupan masing-masing.

“Sebagai contoh, Kasih Ibu Smart Selangor (KISS) sebelum ini diberikan RM200 sebulan kepada 40,000 wanita terpilih seluruh Selangor untuk mereka membeli barangan keperluan dan sebagainya.

“Namun, jika difikir semula jumlah 40,000 itu mungkin akan bertambah sekiranya kita memberdayakan golongan ini dengan program bersifat latihan atau kemahiran yang mana mereka boleh mengubah kehidupan tanpa bergantung kepada kerajaan selama-lamanya,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika bersiaran secara langsung dalam sesi temubual khas bagi mengulas berkenaan #MajuBersama dan Belanjawan Selangor 2019 di salah sebuah siaran televisyen tempatan, semalam.

Amirudin berkata, wujud anjakan daripada pemberian kepada pengupayaan terhadap golongan terbabit.

“Kita akan menambah program yang mampu meningkatkan kemampuan mereka seperti berniaga atau apa sahaja yang boleh beri kemahiran sekali gus berupaya menjana pendapatan sendiri.

“Oleh itu, saya optimis menjelang tahun tertentu pengurangan penerima KISS sedikit sebanyak boleh membantu mereka yang lebih memerlukan pada masa akan datang,” katanya.

Pada masa sama, beliau berkata, ia cabaran terbesar Kerajaan Negeri untuk mengekalkan program IPR bukan bersifat jangka pendek namun jangka panjang sekali gus membawa manfaat kepada rakyat.


Pengarang :