Selangorkini
BERITA UTAMA SELANGOR

PRK DUN Semenyih 2 Mac

OLEH NAZLI IBRAHIM & AFIX REDZUAN

PUTRAJAYA, 18 JAN: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 2 Mac ini sebagai hari mengundi manakala penamaan calon akan diadakan pada Sabtu, 16 Februari 2019 bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) N.24 Semenyih, Selangor.

Pengumuman itu dibuat Pengerusi SPR, Azhar Azizan Harun dalam satu sidang media di Ibu Pejabat SPR selepas mempengerusikan satu mensyuarat khas pagi ini.

Proses undian awal pula akan berlangsung pada 26 Februari manakala tempoh berkempen adalah 14 hari.

Azhar Azizan berkata, pihaknya menganggarkan kos pengendalian PRK kali ini berjumlah RM1.8 juta dan daftar pemilih yang bakal digunakan sehingga suku ketiga 2018, dikemaskini sehingga 11 Januari 2019.

DUN Semenyih mempunyai 54,503 orang pemilih berdaftar dengan pecahan 951 pengundi awal dan 32 pengundi tidak hadir luar negara.

SPR yang menyasarkan 70 peratus pengundi bakal keluar menunaikan tanggungjawab turut mengumumkan Dewan Seri Cempaka Majlis Perbandaran Kajang, Saujana Impian, Kajang akan digunakan sebagai lokasi penamaan calon dan penjumlahan undi.

Kerusi DUN Semenyih kosong selepas penyandangnya, Bakhtiar Mohd Nor, 57, meninggal dunia pada 11 Januari lalu di Hospital Kajang, dipercayai akibat serangan jantung.

Pada Pilihan Raya Umum ke-14 lalu, Bakhtiar, mewakili Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) memperoleh 23,428 undi menang kerusi Semenyih dengan majoriti 8,964 undi mengalahkan Datuk Johan Abd Aziz (Barisan Nasional), Mad Shahmidur Mat Kosim (PAS) dan S. Arutchelvan (PSM).


Pengarang :