NASIONAL

Saman RM500 buat perokok langgar arahan pertama

CAMERON HIGHLANDS, 4 JAN: Kementerian Kesihatan akan mengeluarkan saman RM500 terhadap pelanggan melakukan kesalahan pertama dengan merokok di kawasan larangan merokok di premis makanan.

Timbalan Menterinya, Dr Lee Boon Chye berkata, saman itu dikeluarkan terhadap perokok masih berdegil selepas pendekatan memberi amaran secara lisan terlebih dahulu kepada golongan berkenaan berakhir.

“Bagi kesalahan kali pertama, perokok akan dikenakan saman oleh pegawai penguat kuasa Pejabat Kesihatan Daerah di kawasan terbabit dan perlu membayar saman dalam tempoh dua minggu.

“Sekiranya ia tidak dijelaskan dalam tempoh ditetapkan atau perokok didapati mengulangi kesalahan sama, mereka akan dikenakan denda sehingga RM10,000 atau penjara tidak lebih dua tahun,” katanya kepada pemberita ketika mengadakan lawatan kerja di Hospital Sultanah Hajjah Kalsom di sini, hari ini.

Pada 6 November tahun lalu, Dr Lee berkata, pihaknya menggunakan pendekatan memberi amaran terlebih dahulu kepada perokok dalam tempoh enam bulan selepas larangan merokok di semua premis makanan dikuatkuasakan sejak 1 Januari lalu.

Sementara itu, Dr Lee berkata, pihaknya kesal dengan insiden seorang pelayan restoran ditampar seorang pelanggan hanya disebabkan menegur sekumpulan lelaki merokok di dalam sebuah restoran di Shah Alam, Selangor, Selasa lalu.

Beliau menyifatkan tindakan pelanggan berkenaan yang menampar pelayan restoran berusia 25 tahun itu sebagai tidak bertamadun hanya kerana ditegur supaya tidak merokok di kawasan larangan.

“Kami serahkan (kes itu) kepada pihak polis untuk melakukan siasatan dan tindakan lanjut terhadap individu terbabit kerana perkara seperti itu tidak seharusnya berlaku,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Dr Lee berkata, air paip yang telah diproses menerusi loji rawatan air di Cameron Highlands selamat digunakan dan Bahagian Kejuruteraan Kementerian Kesihatan melakukan pemeriksaan secara berkala di setiap loji rawatan air di sini dan ia mematuhi standard kesihatan ditetapkan.

“Ada penduduk di sini yang mengadu air di sini keruh, namun air itu keruh disebabkan rangkaian pengedaran saluran paip air yang tidak dijamin kebersihannya dan bukan dari loji rawatan air.

“Pensampelan rutin unit kawalan kualiti air minum mendapati tiada pelanggaran racun perosak dicatatkan di rangkaian air awam selama lima tahun di Cameron Highlands sejak 2014,” katanya dan menambah air paip perlu dimasak terlebih dahulu sebelum selamat untuk diminum.

SUMBER: BERNAMA


Pengarang :