Sultan Abdullah serah kepada Majlis Raja-Raja | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Sultan Abdullah serah kepada Majlis Raja-Raja

KUANTAN, 13 JAN: Sultan Pahang, Sultan Abdullah Ahmad Shah menyerahkan kepada kebijaksanaan Majlis Raja-Raja yang akan bersidang, pada 24 Januari ini untuk mengumumkan pilihan calon terbaik sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-16, demi kebaikan negara.

Baginda bertitah demikian ketika diminta mengulas kemungkinan dilantik sebagai Yang di-Pertuan Agong ekoran pelantikan baginda sebagai Sultan Pahang keenam, berkuat kuasa semalam.

“Ketika ini saya tidak dapat nyatakan lagi, kalau sudahpun tercatit ke situ, ke situlah saya, kita lihat surah Yasin ayat 82, barulah kita faham apa yang saya maksudkan,” titah baginda.


Surah Yasin ayat 82: Innama amruhu idza arada syaian an yaqula lahu kun fayakun. Ertinya, Sesungguhnya urusannya-Nya apabila Dia menghendaki sesuatu hanyalah berkata kepadanya, Jadilah! Maka jadilah ia.

Sultan Abdullah bagaimanapun enggan mengulas lanjut perkara itu kerana mahu memfokuskan kepada soal pemasyhuran baginda sebagai Sultan Pahang, pada 15 Januari ini.

“Saya akan fikir apakah yang harus saya buat selepas itu,” titah baginda ketika ditemui pemberita selepas solat subuh di Masjid Imam Syafie, Kota SAS, di sini hari ini.

Sultan Abdullah turut berkongsi perasaan baginda sebaik mendapat maklum berhubung pengumuman pelantikan sebagai Sultan Pahang, yang diumumkan Timbalan Pengerusi Jumaah Pangkuan Diraja Negeri, Tengku Muda Pahang Tengku Abdul Rahman Sultan Ahmad Shah semalam.

“Perasaan insaf dan tawaduk sebaik terima panggilan dan cadangan menjadikan saya sebagai Sultan Pahang keenam sudah tentu satu perasaan berbelah, ada perasaan sedih ada perasaan syukur tanda kepercayaan ayahanda dan adik-beradik serta sebahagian besar rakyat Pahang.

“Ini juga satu tanggungjawab besar saya kepada rakyat dan saya akan usahakan untuk lakukan yang terbaik untuk rakyat Pahang tidak kira bidang apa sekalipun,” titah baginda.

Baginda juga berharap dapat bekerjasama dengan kerajaan tidak kira kerajaan negeri mahupun kerajaan pusat untuk membela rakyat yang memerlukan bantuan.

Semalam, baginda diumumkan sebagai Sultan Pahang yang baharu menggantikan ayahanda baginda yang kini dilaporkan dalam keadaan gering.

Cadangan untuk melantik Sultan Abdullah, 60, dikemukakan pada mesyuarat Jumaah Pangkuan Diraja Pahang yang berlangsung di Kuala Lumpur Jumaat lalu setelah perbincangan diadakan dalam kalangan kaum keluarga dan dipersetujui sebulat suara.

*Sumber: BERNAMA

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next