BERITA UTAMA SELANGOR

10 tahun ditubuhkan, PeBT lahir ramai pemimpin muda

OLEH NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 17 FEB: Penubuhan Penggerak Belia Tempatan (PeBT) sejak 10 tahun lalu bukan sahaja memberi banyak manfaat kepada belia di peringkat akar umbi.

EXCO Pembangunan Generasi Muda & Sukan dan Pembangunan Modal Insan, Mohd Khairuddin Othman berkata, PeBT turut melahirkan ramai pemimpin muda yang pernah berkhidmat sebagai Ahli Majlis sebelum terpilih menjadi wakil rakyat muda seperti beberapa Ahli Dewan Negeri (ADN) di dalam dan luar Selangor.

“Antara wakil rakyat yang asalnya mengasah bakat memimpin dalam PeBT seperti, ADN Pelabuhan Klang, Azmizam Zaman Huri; ADN Rawang, Chua Wei Kiat dan ADN Ketari, Pahang, Syefura Othman.

“Mereka sebelum itu adalah Pengerusi PeBT di zon masing-masing dan kemudian ada yang menjadi Ahli Majlis dan ada juga selepas itu menjadi wakil rakyat,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Majlis Apresiasi dan Penyerahan Watikah PeBT Negeri Selangor 2019 di Dewan Jubli Perak, Bangunan SUK Selangor di sini, hari ini.

Mohd Khairuddin berkata, berbanding negeri lain, Selangor merupakan satu-satunya negeri yang mempunyai program seumpama ini.

Selangor mempunyai 288 Pengerusi PeBT yang mewakili zon masing-masing di dalam 12 Pihak Berkuasa Tempatan.

Pengerusi PeBT dipilih berdasarkan kriteria tertentu antaranya aktif dalam aktiviti belia, mempunyai sifat kepimpinan dan berdisplin tinggi .


Pengarang :