SELANGOR

104 wanita DUN Bandar Utama jalani pemeriksaan mammogram

OLEH SHEEDA FATHIL

PETALING JAYA, 14 FEB: Seramai 104 wanita di sekitar Dewan Undangan Negeri (DUN) Bandar Utama sudah menjalani pemeriksaan mammogram sejak Ogos 2018 sehingga Januari lalu.

Ahli Dewan Negeri Bandar Utama, Jamaliah Jamaluddin berkata, sambutan diterima amat menggalakkan dan beliau bercadang untuk menambah bilangan peserta dari semasa ke semasa.

“Kita tidak menetapkan berapa jumlah sasaran untuk wanita sekitar DUN Bandar Utama, sebaliknya akan tetap terus melaksanakan program pemeriksaan mammogram ini.

“Jika ada yang memohon ingin membuat pemeriksaan mammogram, kita akan mula laksanakan kerana ia bertujuan membantu mereka yang kurang berkemampuan,” katanya kepada SelangorKini.

Pada masa sama, beliau menyarankan wanita di DUN Bandar Utama mengambil kesempatan membuat pemeriksaan mammogram percuma menerusi Skim MammoSel disediakan Kerajaan Negeri.

“Wanita perlu mengambil peluang ini kerana jika mahu membuat rawatan sendiri, sudah pasti ia akan menelan kos tinggi.

“Namun, kebanyakan wanita kini saya lihat kurang kesedaran untuk pergi membuat rawatan dan dalam tidak sedar mereka sudah menghidap kanser pada tahap merbahaya,” katanya.

Program MammoSEL dilancarkan pada 6 November 2010, di Hulu Langat sempena Sambutan Hari Wanita Desa peringkat Selangor, bertujuan memberi perkhidmatan pemeriksaan mammogram secara percuma kepada seluruh wanita, di negeri itu.

Program itu ditambahbaik bermula pada 2016 dengan penambahan rawatan susulan ultrasound bagi yang memerlukan atas nasihat doktor.


Pengarang :