8,836 miskin tegar di Selangor layak terima rebat TNB | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Norway

Wartawan

Zareef Muzammil

8,836 miskin tegar di Selangor layak terima rebat TNB

OLEH ZAREEF MUZAMMIL

SHAH ALAM, 28 FEB: Sejumlah 8,836 Ketua Isi Rumah (KIR) bagi golongan berpendapatan rendah B40, di Selangor layak menerima rebat Tenaga Nasional Berhad (TNB) bernilai RM40 setiap bulan, yang bakal dilaksanakan dalam masa terdekat.

Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari berkata, pelaksanaan itu berdasarkan keputusan diluluskan Kementerian Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (MESTECC) yang dibentangkan semasa persidangan, pada bulan lalu.


“Pengguna elektrik yang layak menerima rebat ini ialah KIR miskin tegar dan miskin yang tersenarai serta disahkan dalam sistem eKasih.

“Penerima yang layak akan menerima rebat RM40 setiap bulan sepanjang 2019,” katanya pada sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi Selangor (MTES), di Bilik MTES, di bangunan SUK, hari ini.

Turut hadir, barisan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri.

Katanya, daripada jumlah isi rumah yang layak, sebanyak 6,416 masih belum mempunyai akaun TNB, kemungkinan belum sempat membuka atau menyewa dan menggunakan kediaman milik orang lain.

Manakala 2,262 lagi katanya adalah tambahan penerima rebat berkenaan berdasarkan data tahun ini.

“Bagaimanapun, Kerajaan Negeri akan cuba membantu terutama di pusat khidmat untuk membantu menukar akaun supaya mereka mendapat peluang menikmati rebat yang disediakan.

“Senarai data KIR yang tiada akaun elektrik, MESTECC akan membuat penyelarasan dengan Kerajaan Negeri melalui pejabat Ahli Dewan Negeri,” katanya.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next