Cory Booker umum bertanding, cabar Trump | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Hafizan Taib

Cory Booker umum bertanding, cabar Trump

WASHINGTON, 2 FEB: Calon Demokrat, Cory Booker menyatakan minat untuk bertanding dalam pilihan raya Presiden Amerika Syarikat (AS) semalam, seterusnya berkempen dalam usaha menyingkirkan Donald Trump pada 2020.

Selain Booker, calon Demokrat lain turut bertanding ialah musuh ketat Trump, Elizabeth Warren dan Senator California, Kamala Harris yang berhasrat menjadi wanita berketurunan Afrika-Amerika pertama memenangi jawatan berkenaan.

Laporan agensi berita AFP memaklumkan, Booker, 49, mula mendapat perhatian ketika menjadi penyiasat kepada penasihat Mahkamah Agung Trump, Brett Kavanaugh ketika perbicaraan berprofil tinggi, September tahun lalu.


Beliau pernah mendedahkan e-mel sulit yang merujuk kepada kedudukan Kavanaugh berhubung isu diskriminasi kaum dan bersedia kehilangan kerusi Senat kerana mendedahkannya.

Memilih pendekatan politik lebih positif, Booker mengelak berdepan konflik terbuka dengan Trump.

Booker iaitu Senator dari New Jersey membuat pengumuman mengenai hasratnya itu melalui rakaman video serta mendedahkan latar belakang kehidupannya bersama keluarga dalam komuniti bandar terpinggir akibat perkauman.

Berstatus bujang, sekiranya terpilih beliau akan menjadi Presiden AS yang pertama belum berkahwin sejak 1884.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next