Selangorkini
SELANGOR

EAC langkah tepat

OLEH NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 12 FEB: Penubuhan Majlis Tindakan Ekonomi (EAC) yang berfungsi untuk meneliti dan membuat keputusan berkaitan hal ehwal ekonomi, kewangan serta kebajikan adalah langkah tepat ketika rakyat terhimpit dengan kos sara hidup ketika ini.

Naib Pengerusi DAP Selangor, Ng Suee Lim berkata, ia dapat mencari solusi bagi menangani masalah ekonomi berbangkit, kenaikan harga barang atau perkara yang dikritik rakyat mahupun pembangkang.

“Pakatan Harapan wajib memberi keutamaan dalam hal kebajikan rakyat, oleh itu saya dan semua pihak tentunya mengalu-alukan penubuhan majlis ini.

“Saya berharap dengan adanya majlis ini, mereka akan terus dan aktif mencari serta membantu rakyat dalam pelbagai sudut kerana rakyat sememangnya dahagakan bantuan dari kerajaan,” katanya kepada SelangorKini.

Pada masa sama, Suee Lim yang juga Speaker Dewan Negeri Selangor berkata, pelantikan ahli majlis berkenaan akan membantu memulihkan dan mengukuhkan ekonomi negara.

“Dengan adanya, pakar ekonomi seperti Pengerusi Permodalan Nasional Berhad, Tan Sri Zeti Akhtar Aziz dan Ahli Majlis Penasihat Kerajaan, Prof Dr Jomo Kwame Sundaram serta menteri tentunya akan memberi idea bernas dalam usaha memulihkan ekonomi negara,” katanya.

Semalam, Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dilantik sebagai Pengerusi EAC yang turut dianggotai Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali dan Menteri Kewangan, Lim Guan Eng.


Pengarang :