Ekonomi Singapura paling lembap dalam dua tahun | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Ekonomi Singapura paling lembap dalam dua tahun

SINGAPURA, 15 FEB: Ekonomi Singapura berkembang pada kadar paling perlahan dalam tempoh dua tahun pada suku keempat, demikian menurut data rasmi yang dikeluarkan hari ini.

Momentum pertumbuhan yang merosot bagi ekonomi terbuka Singapura, pangkalan perkilangan dan hab pengangkutan berteknologi tinggi, menggariskan risiko kepada ekonomi eksport Asia susulan perang perdagangan Amerika Syarikat (AS) dan China yang berlarutan.

“Kadar pertumbuhan ekonomi Singapura dijangka lembap pada 2019 berbanding 2018. Pertama, sektor perkilangan dijangka menyaksikan pertumbuhan sederhana ketara berikutan tempoh pengembangan dua tahun yang mantap,” kata kementerian perdagangan dalam satu kenyataan.


Berbanding setahun lalu, Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) meningkat 1.9 peratus pada suku keempat, kurang daripada anggaran awal Kementerian Perdagangan dan Industri sebanyak 2.2 peratus dan berbanding tinjauan Reuters yang mengunjurkan peningkatan 2.1 peratus.

Ia adalah kadar pertumbuhan tahun ke tahun paling lembap Singapura sejak suku ketiga tahun 2016, apabila ia berkembang pada kadar 1.2 peratus.

Bagi keseluruhan 2018, ekonomi Singapura berkembang 3.2 peratus untuk semua 2018, kata kementerian itu, berbanding anggaran 3.3 peratus.

Singapura mengekalkan unjuran pertumbuhan KDNK 2019 dalam jajaran 1.5 dan 3.5 peratus, sambil menambah pertumbuhan kemungkinan lebih rendah di bawah titik tengah unjuran.

*Sumber: BHOnline

 

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next