EXCO mahu kejayaan takluk puncak Kinabalu jadi inspirasi | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Naeem Raffi

Norway

Wartawan

Nazli Ibrahim

EXCO mahu kejayaan takluk puncak Kinabalu jadi inspirasi

OLEH NAZLI IBRAHIM

KUNDASANG, 21 FEB: Kejayaan mengibarkan bendera Selangor dan Malaysia oleh peserta Eksplorasi Puncak Kinabalu boleh dijadikan inspirasi oleh generasi muda untuk terlibat dalam aktiviti ekstrem.

EXCO Pembangunan Generasi Muda & Sukan dan Pembangunan Modal Insan, Mohd Khairuddin Othman berkata, kejayaan itu membuktikan golongan muda mampu melakukan pelbagai perkara yang dianggap mustahil oleh sesetengah pihak.


“Pendaki muda yang ada ini berjaya membuktikan kepada anak muda lain di luar sana bahawa tiada yang mustahil kerana ada antara mereka baru pertama kali mendaki gunung tetapi berjaya tiba di puncak Kinabalu.

“Semangat peserta Eksplorasi Puncak Kinabalu untuk mengibarkan bendera Selangor dan Malaysia di puncak tertinggi Asia Tenggara ini wajar dicontohi anak muda di Selangor,” katanya.

Beliau berkata demikian sebaik sahaja selamat tiba di Timpohon Gate selepas menamatkan misi Eksplorasi Puncak Kinabalu bersama 30 generasi muda Selangor.

Mohd Khairuddin dan kumpulannya adalah kumpulan terakhir tiba ke kaki Gunung Kinabalu.

Ekplorasi yang diketuai Mohd Khairuddin itu mengambil masa kira-kira 40 jam untuk ditamatkan.

“Cabaran utama selain stamina kita adalah mabuk gunung apabila berada di paras ketinggian lebih 4,000 meter, oksigen semakin kurang dan ketahanan fizikal serta mental diuji.

“Bagaimanapun, saya bersyukur kerana kesemua peserta kita selamat turun semula ke kaki gunung,” katanya.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next