Harbour City Melaka dibuka suku pertama 2020 | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Harbour City Melaka dibuka suku pertama 2020

MELAKA, 12 FEB: Projek pembangunan bercampur, Harbour City di Pulau Melaka di sini yang bernilai RM1.2 bilion, dijangka dibuka secara berperingkat bermula suku pertama 2020.

Pengarah Urusan Hatten Group, Datuk Colin Tan berkata, setakat ini 14 daripada 26 tingkat bangunan berbentuk bahtera itu berjaya disiapkan dengan proses pembinaannya dilaksanakan mengikut jadual ditetapkan.

Beliau berkata, projek itu membabitkan pembangunan pusat beli-belah, taman tema Splash World dan tiga blok hotel.


“Pembinaan pusat beli-belah dan taman tema itu dijangka siap sepenuhnya pada suku pertama 2020, manakala tiga blok hotel pula dibuka pada akhir 2020.

“Daripada jumlah pelaburan itu, RM200 juta membabitkan pembinaan taman tema Splash World di tingkat 14 bangunan Harbour City,” katanya kepada BERNAMA.

Beliau berkata demikian selepas menyaksikan persembahan kebudayaan tradisional China Zhangzhou yang turut dihadiri Anggota Parlimen Kota Melaka, Khoo Poay Tiong di sini, baru-baru ini.

Tan berkata, projek Harbour City dijangka memberi manfaat besar kepada kemajuan Melaka dalam pelbagai sektor terutama pelancongan dan ekonomi.

Beliau berkata, melalui destinasi pelancongan sehenti itu, ia dijangka memanjangkan tempoh purata pelancong ke Melaka daripada satu hari hingga satu setengah hari kepada dua setengah hari hingga tiga hari.

“Selain itu, purata perbelanjaan pengunjung atau pelancong sehari juga dijangka dapat ditingkatkan dengan pelbagai tawaran menarik di Harbour City khususnya taman tema Splash World,”katanya.

Beliau berkata, pembinaan tiga blok hotel dengan 1,500 unit bilik itu akan menyediakan pilihan penginapan yang lebih baik dan selesa kepada pengunjung.

Katanya, projek itu turut menyediakan lebih 1,000 peluang pekerjaan dalam bidang perniagaan dan perhotelan khususnya kepada warga tempatan.

*Sumber: BERNAMA

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next