GLOBAL

Hawaii mungkin laksana had usia merokok kepada 100 tahun

LOS ANGELES, 5 FEB: Seorang penggubal undang-undang memperkenalkan rang yang mengharamkan penjualan rokok kepada pembeli berusia di bawah 100 tahun.

Memetik laporan BH Online, usul diperkenalkan seorang calon Demokrat tempatan, Richard Creagan itu dijangka berkuatkuasa menjelang 2024.

Ia sekali gus bakal menyaksikan bakal perokok di Hawaii mungkin harus menunggu lebih lama lagi untuk mencuba tabiat buruk itu.

“Walaupun Hawaii dikenali sebagai antara negeri dengan undang-undang penjualan rokok paling tegas di Amerika Syarikat (AS), Creagan, yang juga seorang doktor perubatan percaya lebih banyak perlu dilakukan untuk melarang terus ‘artifak paling berbahaya dalam sejarah manusia’ itu,” demikian menurut usul beliau.

Di bawah undang-undang semasa, anda perlu berusia 21 tahun untuk membeli rokok di Hawaii manakala had usia minimum di seluruh negara adalah 18 atau 19 tahun.

Usul Creagan antara lain menaikkan had usia membeli rokok kepada 30 pada tahun depan, 40 pada 2021, 50 pada 2022 dan 60 pada 2023. Menjelang 2024, usia minimum adalah 100 tahun.

Katanya, rang itu distruktur sedemikian rupa untuk menahan sebarang bentuk cabaran dan masalah undang-undang berbangkit.

“Negeri ini wajib melindungi kesihatan orang ramai,” kata Creagan yang mengakui pernah merokok ketika melakukan kajian perubatannya, kepada Hawaii Tribune-Herald.

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, merokok adalah penyebab utama kepada penyakit yang boleh dicegah dan kematian di AS, yang menyumbang hampir setengah juta kematian setiap tahun.

– AFP


Pengarang :