Selangorkini
KUALA LUMPUR, 22 Feb — Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan Mohd Ajib Ismail (dua, kanan) menyentuhkan kad pintar ATM-Beras selepas Perasmian Mesin ATM-Beras di Masjid Al-Akram Kampung Dato’ Keramat hari ini. Turut hadir Pengerusi Masjid Al-Akram Kampung Dato’ Keramat Abdul Karim Mat Asil (kiri). –fotoBERNAMA (2019) HAK CIPTA TERPELIHARA
NASIONAL

JAWI jangka tempatkan mesin ATM beras di 85 masjid

KUALA LUMPUR, 23 FEB: Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) menjangkakan 85 masjid, di kawasan itu bakal dilengkapi mesin ATM beras, khusus bagi membantu 23,000 asnaf yang berdaftar dengan pihaknya menerima beras secara percuma.

Pengarah JAWI, Mohd Ajib Ismail berkata, rancangan penempatan mesin ATM beras di masjid itu akan dibincangkan lebih lanjut, pada persidangan antara Jawatankuasa Masjid Wilayah Persekutuan, bulan depan.

“Mesin ATM beras pertama dilancarkan di Masjid Al-Akram, Datuk Keramat malam ini (tadi),” katanya kepada pemberita selepas merasmikan mesin ATM beras, di sini.

Mesin ATM berharga RM19,000 itu adalah kiosk pertama dalam negara dan mempunyai dua fungsi, iaitu mengeluarkan beras mengikut kuantiti diperlukan dan mempunyai tabung derma bagi mereka yang ingin menyumbang wang untuk tujuan isian semula.

Sehubungan itu, beliau mengalu-alukan sumbangan daripada badan korporat untuk menjadi rakan strategik bagi bersama memberi bantuan kepada mereka yang memerlukan.

“Badan korporat yang mempunyai bajet Tanggungjawab Sosial Korporat diharap dapat menjadi rakan strategik masjid dan JAWI, dalam usaha mempermudahkan penyaluran bantuan kepada asnaf dan golongan yang memerlukan,” katanya.

Pada majlis itu, seramai 10 asnaf dari kawasan Datuk Keramat menerima kad pintar mesin berkenaan, yang melayakkan mereka menerima dua kilogram beras seminggu secara percuma.

*Sumber: BERNAMA


Pengarang :