Kekal rekod baik jaga kelestarian orang Asal | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Kekal rekod baik jaga kelestarian orang Asal

OLEH ZAIM BADRUL HISHAM

SEMENYIH, 27 FEB: Kerajaan Negeri akan terus mengekalkan rekod baik dalam memelihara kelestarian penduduk orang Asal, di Selangor.

Mengambil contoh di Semenyih, Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari berkata, masalah utama masyarakat itu, di kawasan berkenaan adalah berkaitan pengazetan kawasan rayau dan tempat tinggal mereka.


“Dalam isu tanah orang Asal ini, ada sebahagiannya bertindih dengan beberapa agensi dan syarikat, ia bukan sesuatu isu yang mudah, namun jika dilihat rekod kita, Kerajaan Negeri sanggup bayar sehingga RM12 juta ketika isu di Kampung Jambu, Dengkil.

“Tadi dalam mesyuarat Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS), kita putuskan beri pampasan sehingga RM100 juta kepada orang Asal dan memberikan rumah bernilai RM148 juta untuk pembangunan di Kawasan Bukit Baja, Dengkil,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditanya berkenaan masalah orang Asal, di Semenyih pada sidang media selepas Majlis Pelancaran Agenda Aiman4Semenyih, di Pangsapuri Bandar Rinching, di sini, malam tadi.

 

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next