Kemudahan TVET tarik golongan muda cebur industri aeroangkasa | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Hafizan Taib

Norway

Wartawan

Zaim Badrul Hisham

Kemudahan TVET tarik golongan muda cebur industri aeroangkasa

OLEH ZAIM BADRUL HISHAM

SHAH ALAM, 25 FEB: Kemudahan Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) adalah langkah terbaik mengatasi masalah kurang penyertaan golongan muda dalam industri aeroangkasa.

Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari berkata, Kerajaan Negeri memperuntukan RM25 juta bagi membangunkan sumber tenaga manusia berkemahiran melalui Program Inisiatif Kemahiran Teknikal dan Ikhtisas Smart Selangor (IKTISASS).


“Sejak tahun lalu, kita telah memperkenalkan latihan TVET di bawah Kerajaan Negeri.

“Antara rakan kerjasama adalah Majlis Amanah Rakyat (MARA) yang memberi latihan TVET, sekali gus menarik golongan muda terbabit dan partisipasi dalam industri aeroangkasa,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) diantara Invest Selangor Berhad dan UMW Development Sdn Bhd di The Saujana Hotel Kuala Lumpur, di sini, hari ini.

Pada masa sama, katanya, Kerajaan Negeri turut membentangkan lebih 30 pelan tindakan bagi memajukan industri aeroangkasa merangkumi pemerkasaan TVET.

Beliau berkata, dengan pelan tindakan itu, industri aeroangkasa di Selangor akan lebih dipandu tepat ke arah sasaran.

“Antara sasarannya adalah penambahan pekerja, syarikat dan jumlah kitaran peniaga,” katanya.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next