Kerjasama hospital awam-swasta bantu tangani kekurangan pakar | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Kerjasama hospital awam-swasta bantu tangani kekurangan pakar

KUALA LUMPUR, 6 FEB: Usaha untuk meningkatkan kerjasama antara hospital awam dan swasta bagi menambahbaik sistem kesihatan di negara ini sudah mula dilaksanakan selepas penubuhan Majlis Penasihat Kesihatan, bulan lalu.

Menterinya, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad berkata, kolaborasi itu diyakini dapat membantu hospital awam khususnya dalam menangani isu kekurangan tenaga pakar dan fasiliti, selain beban kerja yang tinggi serta kos rawatan yang semakin meningkat.

“Terdapat beberapa hospital swasta sudah menyatakan niat murni mereka untuk bekerjasama. Jadi, kita sangat mengalu-alukan kedatangan mereka,” katanya kepada pemberita selepas membuat kunjungan ke Hospital Ampang hari ini.


Beliau meluangkan masa selama dua jam melawat pesakit kanser di wad hematologi di hospital berkenaan sempena sambutan perayaan Tahun Baharu Cina.

Majlis Penasihat Kesihatan berperanan menjana idea ke arah memperkasakan sistem kesihatan negara selain membantu kerajaan merangka hala tuju baharu memperkasa Kementerian Kesihatan ke arah kelas dunia.

Dalam pada itu, Dzulkefly menggalakkan orang ramai menjalankan ujian saringan dan pengesanan awal penyakit kanser kerana penyakit itu direkodkan sebagai penyebab kedua tertinggi kematian dalam kalangan rakyat di negara

Katanya, dianggarkan 60 peratus penyakit kanser di negara ini dikesan pada tahap lewat iaitu Tahap 3 dan 4.

*Sumber: BERNAMA

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next