NASIONAL

Langkawi SkyCab bawa 22,270 pelancong dalam tiga hari

LANGKAWI, 7 FEB: Langkawi SkyCab, kereta kabel yang merupakan antara tarikan pelancongan utama di pulau peranginan ini, dikunjungi 22,270 pelancong dalam tempoh tiga hari cuti sempena Tahun Baharu Cina.

Pemangku Ketua Pegawai Operasi, Panorama Langkawi Sdn Bhd, Abu Hashim Abd Rahman berkata kiraan itu dibuat untuk tempoh sehari sebelum sambutan iaitu pada 4 Februari dan hari pertama (5 Februari) serta hari kedua sambutan (6 Februari).

“Langkawi SkyCab menerima kunjungan 22,270 orang pelancong, melebihi jumlah 19,811 yang dicatatkan bagi tempoh sama pada sambutan tahun lepas.

“Setiap tahun, cuti sambutan Tahun Baharu Cina merupakan tempoh waktu paling sibuk buat Langkawi SkyCab kerana jumlah pelancong yang datang akan bertambah kerana pengunjung mengambil kesempatan menaiki kereta kabel antara tarikan utama di pulau ini,” katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Abu Hashim berkata, Langkawi SkyCab beroperasi setiap hari bermula 8.30 pagi hingga 7.00 malam dengan 60 gondola yang mampu menampung kapasiti maksimum hingga 10,000 orang sehari.

Panorama Langkawi adalah pengendali Langkawi SkyCab, kereta kabel yang menghubungkan Oriental Village di Teluk Burau dengan Gunung Mat Chinchang yang tingginya 713 meter.

“Berikutan jumlah pengunjung yang ramai, Langkawi SkyCab melaksanakan sistem ‘boarding time’ bagi mengelakkan masa beratur panjang kepada pengunjung.

“Sistem boarding time ini akan memudahkan pergerakan pengunjung di sekitar Oriental Village. Pengunjung boleh menikmati beberapa produk lain seperti 3D Art Langkawi, SkyDome, SkyRex dan beberapa lagi produk lain sebelum giliran mereka menaiki Langkawi SkyCab tiba,” katanya.

Sementara itu, Abu Hashim berkata, sepanjang tempoh cuti sambutan Tahun Baru Cina, pihaknya juga melaksanakan program tanggungjawab sosial korporat (CSR).

“Program CSR Food Bazaar ini diadakan bermula 1 hingga 10 Februari bagi membantu komuniti di sekitar Langkawi terutama peniaga-peniaga kecil berniaga di Oriental Village.

“Pelbagai jenis juadah dijual seperti kuih-muih, air minuman dan makanan bergoreng,” katanya.

*Sumber: BERNAMA


Pengarang :