Selangorkini
NASIONAL

Lapor KDN penjualan al-Quran resam Majid

KUALA LUMPUR, 20 FEB: Orang Islam yang mendapati al-Quran resam Majid masih dijual di pasaran hendaklah sentiasa tampil membuat laporan kepada Kementerian Dalam Negeri (KDN) untuk diambil tindakan selanjutnya.

Setiausaha Bahagian Penguatkuasaan dan Kawalan kementerian, Mohd Nawardi Saad berkata, versi al-Quran itu tidak diluluskan KDN kerana cara pembacaan dan pencetakannya tidak sama seperti resam Uthmani yang dipakai, di negara ini.

“Cara pembacaan dan pencetakan adalah menurut sistem lama yang digunakan di Pakistan dan India dan kita dapati al-Quran jenis ini masih ada dengan meluas di negara ini,” katanya kepada BERNAMA.

Beliau berkata, hanya al-Quran al-Karim resam Uthmani dengan kelulusan KDN sahaja boleh digunakan di negara ini, yang mempunyai cop khas dalam Jawi dengan warna biru tertera perkataan ‘Lembaga Pengawalan dan Pelesenan Pencetakan Al-Quran memperakui bahawa ayat Al-Quran yang terkandung dalam teks ini adalah betul, dan KDN juga memasukkan ciri baru – kod QR serta hologram.

Katanya, tidak timbul masalah jika seseorang itu mempunyai al-Quran berkenaan untuk kegunaan sendiri, namun menjualnya kepada orang lain adalah satu kesalahan.

“Tindakan boleh diambil di bawah Seksyen 8 (1) (d) Akta Cetak Teks Al-Quran 1986, di mana seseorang yang didapati bersalah boleh didenda sehingga RM20,000 atau lima tahun penjara atau kedua-duanya,” katanya.

Beliau berkata, dalam operasi baru-baru ini di Sungai Petani, Kedah sebanyak 178 naskhah al-Quran dirampas dengan modus operandi mencampurkannya dengan barang lain dan mengisytiharkannya sebagai buku agama.

Pada masa sama, katanya, beliau masih mengawasi penjual yang disyaki menjalankan perniagaan itu secara terbuka di pasaran dan dalam media sosial.

“KDN juga mengendalikan pemeriksaan yang kerap di pejabat pos, kedai dan pintu sempadan untuk menangani isu berkenaan,” katanya.

*Sumber: BERNAMA


Pengarang :