Selangorkini
GLOBAL

Lima maut rempuhan perhimpunan di timur Nigeria

LAGOS, 8 FEB: Insiden rempuhan membabitkan ribuan penyokong dalam satu perhimpunan politik bagi memilih semula Presiden Nigeria, Muhammadu Buhari, menyebabkan lima terbunuh manakala beberapa lagi cedera, di timur negeri Taraba.

Menurut agensi berita China Xinhua, Dorcas Philemon, yang juga jurucakap sebuah hospital pakar di mana mayat mangsa disimpan mengesahkan insiden itu kepada wartawan di Jalingo, ibu kota Taraba.

Televisyen dan media sosial menyiarkan imej beribu-ribu orang berhimpun di sebuah stadium di Jalingo bagi menunjukkan sokongan kepada Buhari dalam satu majlis kempen yang dihadiri ahli politik kanan, lapor BERNAMA.

Buhari meluahkan kesedihan berhubung kehilangan nyawa dalam perhimpunan itu melalui satu kenyataan.

Beliau turut menzahirkan penghargaan terhadap sokongan besar-besaran yang diterima dari seluruh negara dan menyeru penyokongnya bertenang bagi mengelak insiden tragik itu berulang serta menasihati pengurusan kumpulan ramai di tapak perhimpunan dipertingkat.

“Saya mahu mereka terus bernafas dan menyaksikan dividen tadbir urus bermakna yang bakal dilaksana oleh pentadbiran Kongres Kemajuan Semua (APC) apabila mereka memperbaharui mandat kami,” katanya.

 


Pengarang :