PBT SELANGOR

MDKS serbu lokasi panas cegah denggi

OLEH NADIAH ZAMLUS

KUALA SELANGOR, 14 FEB: Enam lokasi dikenal pasti sebagai ‘kawasan panas’ oleh Majlis Daerah Kuala Selangor (MDKS) kerana mencatatkan kes demam denggi tertinggi.

Enam lokasi itu termasuk Kampung Baru Sungai Buloh dan Kampung Cina Sungai Janggut di Jeram, Residensi Warnasari dan Lorong Naluri Sukma di Puncak Alam serta Kampung Tiram Setia di Tanjong Karang.

Yang Dipertua MDKS, Rahilah Rahmat berkata, sebanyak 697 kes demam denggi dicatatkan sepanjang tahun lalu sekali gus memperlihatkan peningkatan sebanyak 146 kes berbanding 2017 iaitu 551 kes.

“Melihat kepada situasi terbabit, MDKS akan meningkatkan pemantauan dan penguatkuasaan bersama Pejabat Kesihatan Daerah Kuala Selangor di premis yang menjadi penyumbang peningkatan kes denggi.

“Penduduk setempat juga dinasihatkan supaya mengambil berat tentang kebersihan di kediaman masing-masing dengan menjalankan aktiviti gotong royong setiap minggu bagi menghapuskan tempat pembiakan Aedes,” katanya.

Sebelum ini, SelangorKini melaporkan Petaling mencatatkan kes denggi tertinggi di Selangor iaitu sebanyak 3,023 kes bermula Januari lalu sehingga kini.

Ia kemudiannya diikuti Klang dengan jumlah kes sebanyak 2,644 dan Hulu Langat iaitu 1,691 kes.

Sementara itu, Sabak Bernam dan Hulu Selangor mencatatkan jumlah kes denggi terendah iaitu 26 dan 65 kes sahaja.


Pengarang :