‘Ok’ jika bukan pancing undi | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

‘Ok’ jika bukan pancing undi

PUTRAJAYA, 15 FEB: Aktiviti kerajaan yang berlangsung di Semenyih secara amnya tidak dianggap sebagai pelanggaran undang-undang pilihan raya selagi aktiviti itu tidak digunakan untuk mengumpan undi.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Azhar Azizan Harun berkata, hal itu kerana Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Semenyih berlangsung dalam keadaan kerajaan wujud dan DUN Selangor tidak dibubarkan.

“Bila kerajaan wujud akan terdapat aktiviti kerajaan. Kalau aktiviti itu digunakan untuk mengumpan undi, maka ia akan menjadi isu,” katanya.


Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas berkenaan kehadiran ramai anggota kabinet di Semenyih yang bakal menghadapi PRK, pada 2 Mac ini.

Beliau bagaimanapun berkata, keputusan muktamad berkenaan perkara itu terletak di tangan mahkamah jika ia dibawa ke muka pengadilan.

Ditanya berkenaan persiapan PRK DUN Semenyih, Azhar berkata, suruhanjaya itu sudah bersedia sepenuhnya untuk menghadapi PRK yang membabitkan kos RM1.8 juta dan 992 petugas serta PRK keenam sejak Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14), pada 9 Mei 2018.

PRK DUN Semenyih diadakan susulan kematian penyandangnya, Bakhtiar Mohd Nor pada 11 Januari lalu akibat serangan jantung.

*Sumber: BERNAMA

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next