Pendakwaan kemuka rayuan penangguhan kes Najib | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Hafizan Taib

Pendakwaan kemuka rayuan penangguhan kes Najib

PUTRAJAYA, 25 FEB: Pendakwaan memfailkan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Rayuan yang membenarkan permohonan mantan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk menangguhkan perbicaraannya berhubung tujuh tuduhan berkaitan dana berjumlah RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd (SRC International).

Notis rayuan itu difailkan pada 12 Februari lalu.

Pengurusan kes di hadapan Timbalan Pendaftar, Azniza Mohd Ali berlangsung hari ini.


Timbalan Pendakwa Raya, Budiman Lutfi Mohamed berkata, rayuan pendakwaan itu akan didengar di Mahkamah Persekutuan pada 8 April ini.

Beliau berkata, pendakwaan perlu menunggu alasan penghakiman Mahkamah Rayuan sebelum dapat memfailkan petisyen rayuan.

Sementara itu, peguam Najib, Muhammad Farhan Muhammad Shafee berkata, pihak pembelaan juga memerlukan alasan penghakiman untuk menolak rayuan berkenaan.

Pada 11 Februari lalu, panel tiga hakim Mahkamah Rayuan yang diketuai Datuk Ahmadi Asnawi, membenarkan permohonan Najib untuk menangguhkan sementara perbicaraan sehingga menunggu keputusan rayuannya berhubung penarikan balik sijil pemindahan tujuh dakwaannya oleh pendakwa raya.

Berikutan keputusan Mahkamah Rayuan itu, perbicaraan Najib tidak berjalan pada 12 Februari dan Mahkamah Tinggi menetapkan 13 Mac untuk pengurusan kes.

Pada 4 Julai tahun lalu, Ahli Parlimen Pekan berusia 66 tahun itu dikenakan tiga tuduhan pecah amanah dan satu tuduhan salah guna kuasa untuk sogokan membabitkan dana SRC International berjumlah RM42 juta.

Pada 8 Ogos tahun lalu, beliau dikenakan lagi tuduhan di Mahkamah Sesyen atas tiga tuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah yang sama dari dana sama.

SUMBER: BERNAMA

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next