Peruntukan inklusif untuk semua jenis institusi pendidikan | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Hafizan Taib

Peruntukan inklusif untuk semua jenis institusi pendidikan

PUTRAJAYA, 10 FEB: Kerajaan Pakatan Harapan (PAKATAN) memberi bantuan secara inklusif kepada semua jenis institusi pendidikan yang berdaftar dan bebas daripada pengaruh politik mengikut kemampuan kewangan semasa negara.

Setiausaha Akhbar kepada Menteri Kewangan, Lutfi Hakim berkata, peruntukan RM2 juta kepada sebuah kolej swasta, Southern University College baru-baru ini, yang dipersoal pemimpin UMNO dan PAS adalah permainan sentimen prejudis dan sempit.

“Anehnya, pemimpin pembangkang daripada MCA pula mempertikaikan jumlah peruntukan kerana dianggap terlalu kecil,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini, lapor BERNAMA.


Mengulas lanjut, Lutfi berkata, Kementerian Kewangan sebelum ini meluluskan peruntukan RM15 juta secara terus kepada Universiti Islam Malaysia (UIM), sebuah institusi pengajian tinggi swasta bukan untuk keuntungan di Cyberjaya.

“Pemberian ini tidak pula dipertikaikan pemimpin pembangkang PAS dan UMNO,” katanya.

Selain itu, Lutfi berkata, Belanjawan 2019 juga memperuntukkan RM25 juta kepada sekolah pondok berdaftar dan bebas daripada pengaruh parti politik, yang tidak diberikan kerajaan terdahulu dalam Belanjawan 2018.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next