Selangorkini
SELANGOR

Satim biadap kait kematian sebagai amaran Tuhan

OLEH NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 28 FEB: Ucapan Ketua Bahagian UMNO Puchong, Datuk Mohamed Satim Diman, yang mengaitkan kematian Ahli Dewan Negeri (ADN) Selangor sebagai tanda amaran dari penciptaNya, disifatkan melampau dan di luar kebiasaan tata susila budaya Melayu serta akhlak Islam.

ADN Sungai Kandis, Zawawi Ahmad Mughni berkata, tindakan berkenaan juga dilihat terdesak untuk memenangi hati rakyat dengan menggunakan kempen biadab.

“Apakah sebenarnya niat pemimpin UMNO itu yang menjadikan kematian ADN sebagai satu celaan dan serangan kepada Pakatan Harapan (PAKATAN)?

“Tentunya ini adalah gambaran psikologi dalaman pimpinan UMNO yang semakin tertekan dengan sokongan rakyat yang terus meningkat kepada PAKATAN di Selangor,” katanya dalam kenyataan.

Katanya, sebagai sahabat perjuangan kepada Allahyarham Shuhaimi Shafiei, Prof Dr Shaharudin Badaruddin dan Bakhtiar Mohd Nor, beliau menuntut Satim menarik semula kenyataan itu.

Beliau juga menggesa mantan ADN Seri Serdang itu memohon maaf kepada keluarga dan sahabat handai Allahyarham kerana menyinggung perasaan mereka.

“Perasaan mereka dipermainkan UMNO untuk keuntungan politik semata-mata begitu jelas kelihatan,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi Panel Majlis Perundingan Islam, Dato’ Dr Siddiq Fadzil berkata, kenyataan liar Satim itu bukan sahaja biadap, pada waris malah pada Tuhan.

“Dia seolah-olah menjadi wakil Tuhan menurunkan hukum, apa jaminan dia wakil UMNO tak mati selepas ini?”

“Bukan tiada yang pernah mati PAS dengan BN, ramai..,” katanya.

Tahun lalu, tiga pilihan raya kecil diadakan di Selangor dalam tempoh 100 hari selepas Pilihan Raya Umum ke-14, iaitu Shuhaimi yang meninggal dunia ekoran kanser limfoma, Dr Shaharudin akibat kanser usus, manakala bekas ADN Balakong, Eddie Ng terbabit kemalangan.

Baru-baru ini, ADN Semenyih, Bakhthiar meninggal dunia kerana sakit jantung.


Pengarang :