Selangorkini
BERITA UTAMA SELANGOR

Selangor jangka catat pelaburan tertinggi dalam sejarah

OLEH NORHAYATI UMOR

BANGI, 15 FEB: Selangor dijangka mencatatkan pencapaian pelaburan tertinggi dalam sejarah, iaitu lebih RM12 bilion bagi tahun 2018.

Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari berkata, jumlah itu merekodkan peningkatan dua kali ganda berbanding 2017, iaitu sebanyak RM5.29 bilion.

“Pada 2017, Selangor mencatatkan pelaburan RM5.29 bilion, manakala sehingga September 2018, kita berjaya mencacatkan peningkatan 3.2 peratus, iaitu RM8 bilion.

“Dalam pertemuan kurang rasmi, saya dimaklumkan sehingga Disember, jumlah itu terus meningkat lebih dua kali ganda menjadikan pelaburan diterima lebih RM12 bilion,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Perhimpunan Pagi Bersama Penjawat Awam sempena program Jelajah Maju Bersama daerah Hulu Langat, di Dewan Utama Demesne di sini.

Pada masa sama, beliau berkata, penjawat awam perlu membuka mata untuk menggerakkan tenaga bersama bagi mengekalkan kejayaan berkenaan.

Katanya, angka dicatatkan itu tidak akan kekal selamanya dan perlu bersiap sedia menghadapi situasi baharu yang melanda dunia, pada masa akan datang.

“Angka dicatatkan negeri itu termasuk sumbangan 23 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK), justeru angka ini perlu menggerakkan cita-cita negeri untuk bertarung di arena lebih luas dan bersedia ke pentas antarabangsa serta serantau supaya dapat membawa nama negeri juga Malaysia ke peringkat lebih maju,” katanya.

Bagaimanapun, beliau berkata, Kerajaan Negeri tidak mendesak semua pihak mengekalkan status kejayaan yang dikecapi, namun jika negeri terus maju pastinya pelbagai program lebih baik dapat dilaksanakan.

“Seperti juga pelaksanaan penubuhan institut pekerja, yang bukan sahaja boleh melihat isu kebajikan tetapi apakah cabaran baru yang perlu ditangani dan diselesaikan secara bersama.

“Menjadi harapan besar kita untuk menerapkan sentimen tidak terlalu selesa atau lalai dalam melaksanakan tanggungjawab dan amanah yang diberikan.

“Justeru, saya menyeru kepada diri sendiri dan penjawat awam supaya lebih bersedia dengan perubahan atau cakna bagi mengadaptasi kemajuan bersama, sekali gus mencipta kejayaan yang dicemburui dan dijadikan contoh kepada negeri lain,” katanya.

Tahun ini, Kerajaan Negeri terus mengintai pelaburan RM7 bilion melalui sektor pembuatan.

Angka itu disasarkan mengikut keadaan dunia yang tidak menentu ketika ini.


Pengarang :