SELANGOR

Selangor Synergies siri 6, bincang infrastruktur digital

OLEH NORHAYATI UMOR

KUALA LUMPUR, 28 FEB: Selangor Synergies yang memasuki siri keenam kali ini membincangkan berkenaan langkah penambahbaikan yang boleh dilaksanakan untuk meningkatkan kedudukan Selangor sebagai ‘Smart State’.

Melalui forum bertajuk Infrastruktur Digital, pemegang taruh, kerajaan dan industri membincangkan pengukuhan serta peningkatan asas teknologi maklumat dan komunikasi (ICT), selain isu keselamatan digital ke arah penduduk pintar.

Forum sorotan anjuran Pemerbadanan Menteri Besar (MBI) Selangor itu bertujuan memperkenalkan, memaklumkan dan mencari idea baru dalam usaha merealisasikan Gagasan Smart Selangor.

Antara panel yang menyertai forum yang dihadiri kira-kira 100 peserta itu adalah Pengarah Urusan SmartSel Sdn Bhd, Mohamad Suhaimi Mohamad Tahir dan Ketua Pegawai Eksekutif PIKOM Malaysia, Alan Fung.

Selain itu, Pengarah Eksekutif Alphaque, Dinesh Nair dan Ketua Pegawai Peruncitan Tenaga Nasional Berhad, Ir Megat Jalaluddin.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan IBR Asia, Dato’ Beatrice Nirmala bertindak selaku moderator, manakala Naib Presiden Strategic Research Cyber Security Malaysia, Sazali Sukardi, sebagai penyampai keseluruhan.

 


Pengarang :