Selangor terajui 62 peratus industri aeroangkasa dan penerbangan Malaysia | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Hafizan Taib

Norway

Wartawan

Zareef Muzammil

Selangor terajui 62 peratus industri aeroangkasa dan penerbangan Malaysia

OLEH ZAREEF MUZAMMIL

SHAH ALAM, 25 FEB: Selangor menerajui lebih 62 peratus dalam industri aeroangkasa dan penerbangan di Malaysia, sekali gus menjadi destinasi pelaburan serta perdagangan terpenting di negeri itu.

Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari berkata, Lapangan Terbang Subang (Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah) mewujudkan sebuah sistem ‘eco-aerospace’ dan penerbangan yang sudah berkembang ke beberapa lokasi lain di Selangor.


“Hal ini didorong faktor pertumbuhan organik (keuntungan dihasilkan secara dalaman) termasuk pertumbuhan bukan organik (pengambilalihan penggabungan atau pelaburan) yang membantu perkembangan indsutri terbabit.

“Gabungan pertumbuhan organik dan bukan organik ini secara strategik dapat menyumbang kepada impak hasil yang lebih tinggi bagi industri, selain memberi pulangan kepada Kerajaan Negeri,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Townhall Selangor Aerospace Action Plan Invest Selangor, di The Saujana Hotel Kuala Lumpur, di sini, hari ini.

Turut hadir, EXCO Pelaburan, Perindustrian, dan Perdagangan Industri Kecil dan Sederhana (IKS), Dato’ Teng Chang Khim; Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Invest Selangor, Dato’ Hasan Azhari Idris dan Pengarah Urusan Malaysia of Frost & Sullivan, Hazmi Mohd Yusof.

Pada masa sama, Amirudin berkata, Kerajaan Negeri juga merancang untuk memiliki logistik bersepadu sepenuhnya dalam industri berkenaan yang mampu menghasilkan nilai berimpak tinggi, terutama melalui penggunaan ‘Internet of Things’ (IoT).

Katanya, hal itu bagi memastikan pengeluaran nilai tambah dapat diwujudkan dengan menyediakan ekosistem lebih kondusif terhadap pelabur.

“Selangor bukan sahaja bergerak ke arah industri aeroangkasa dan penerbangan, bahkan sebagai negeri yang merancang ke arah masa depan robotika secara strategik.

“Dengan perkembangan pesat ekonomi Selangor, kita juga mengambil langkah strategik ke hadapan untuk berada di selari dengan tuntutan semasa global dengan menjalankan penyelidikan dan pembangunan, perancangan serta pelaksanaan yang berkesan,” katanya.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next