Sidang meja bulat MAIS bincang isu pengislaman kanak-kanak | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Naeem Raffi

Norway

Wartawan

Zareef Muzammil

Sidang meja bulat MAIS bincang isu pengislaman kanak-kanak

OLEH ZAREEF MUZAMMIL

SHAH ALAM, 21 FEB: Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) mengadakan perbincangan meja bulat berhubung Pengislaman Kanak-Kanak dan Penentuan Umur Baligh Kanak-Kanak, di Hotel De Palma di sini, semalam.

MAIS dalam kenyataan berkata, perbincangan itu bertujuan mendapatkan pandangan pakar berkaitan status agama kanak-kanak mengikut hukum syarak, pengislaman kanak-kanak menurut undang-undang dan penentuan umur baligh kanak-kanak dari perspektif Islam serta perubatan.


“Resolusi perbincangan ini akan dijadikan sebagai asas kepada pindaan peruntukan undang-undang berhubung dengan pengislaman kanak-kanak di Selangor,” katanya.

Terdahulu, perbincangan itu dipengerusikan Orang Besar Daerah Petaling merangkap Timbalan Pengerusi MAIS, Dato’ Emran Kadir.

Hadir sama, Timbalan Mufti Selangor, Dato’ Dr Anhar Opir; Dato’ Seri Utama Diraja Mufti Selangor, Dato’ Setia Mohd Tamyes Abdul Wahid; Ketua Hakim Syarie Selangor, Mohammad Adib Husain dan Ketua Pendakwa Syarie, Abu Bakar Mohd Daud serta barisan Ahli Jawatankuasa Undang-Undang Negeri Selangor.

Pembentang bagi perbincangan itu dibarisi Timbalan Ketua Pengarah Eksekutif International Istitute of Advanced of Islamic Studies, Prof Dr Mohamed Azam Mohamed Adil; Pengarah Pembangunan Sosial MAIS, Dr Ahmad Shahir Makhtar dan Pensyarah Kanan Pediatric Endocrinologist UiTM, Dr Noor Shafina Mohd Noor.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next