NASIONAL

Skim Kawalan Harga Musim Perayaan: 108 kesalahan direkod

SHAH ALAM, 4 FEB: Sebanyak 108 kesalahan direkodkan oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) dalam pemeriksaannya sejak perlaksanaan Skim Kawalan Harga Musim Perayaan Tahun Baharu Cina 2019 di seluruh negara sehingga semalam.

Pengarah Bahagian Penguatkuasaan KPDNHEP, Datuk Iskandar Halim Sulaiman berkata, jumlah berkenaan membabitkan sebanyak 69 kes kesalahan gagal menggunakan tanda harga khas berwarna merah jambu dan 39 kesalahan membabitkan kegagalan meletakkan tanda harga.

“Kesalahan ini membabitkan 106 peruncit dan dua pemborong, barangan berjumlah RM12,977.10 turut dirampas sementara kompaun berjumlah RM12,700 dikeluarkan kepada peniaga yang terbabit.

“Sehingga semalam, 15,617 premis perniagaan telah diperiksa di seluruh negara,” katanya kepada pemberita selepas melakukan tinjauan di dua buah pasar raya di sini hari ini.

Turut hadir, Ketua Pegawai Penguatkuasaan KPDNHEP Selangor, Azman Adam.

Iskandar Halim berkata, pihaknya akan terus giat mengadakan pemeriksaan di seluruh negara bagi memastikan tiada peniaga mengambil kesempatan sempena musim perayaan ini dan mematuhi harga yang ditetapkan.

Skim itu berkuatkuasa selama 10 hari bermula 31 Januari hingga 8 Februari di bawah Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011.​​​​​​​

Antara barangan yang diletakkan di bawah skim berkenaan ialah bayam hidup, ayam standard, ayam super, telur ayam gred A, B dan C, kubis bulat import, bawang putih (China), ikan bawal putih, udang putih besar serta babi hidup (harga maksimum di peringkat ladang), daging babi (perut) dan daging babi (daging dan lemak).

SUMBER: BERNAMA


Pengarang :