Tabung Harapan Malaysia ditutup, kumpul RM202.72 juta | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Norway

Wartawan

Afix Redzuan

Tabung Harapan Malaysia ditutup, kumpul RM202.72 juta

OLEH AFIX REDZUAN

SHAH ALAM, 7 FEB: Tabung Harapan Malaysia (THM) yang mendapat maklum balas positif berjaya mengumpul RM202,716,775.10 selepas tempoh lanjutan dua minggu seperti diputuskan Mesyuarat Jemaah Menteri, pada 2 Januari 2019 dan berakhir pada 14 Januari lalu.

Menteri Kewangan, Lim Guan Eng berkata, sumbangan yang dibuat selepas tempoh itu tidak akan dikreditkan ke dalam akaun dan dipulangkan semula kepada penyumbang.


Katanya, Kementerian Kewangan kini dalam tindakan untuk membuat pelarasan penutupan akaun terbabit sebelum pengauditan dijalankan Jabatan Audit Negara.

“Jumlah sumbangan ini akan digunakan untuk pembayaran hutang Kerajaan Persekutuan.

“Bagi memastikan pengurusan THN dibuat secara teratur dan berintegriti, satu Jawatankuasa Akaun yang dipengerusikan Ketua Setiausaha Perbendaharaan, Datuk Ahmad Badri Mohd Zahir akan memutuskan penggunaannya mengikut tatacara yang termaktub di dalam Arahan Amanah Akaun THM (Trust Deed).

“Kerajaan Persekutuan merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan terima kasih kepada semua rakyat Malaysia yang memberikan sumbangan kepada THM,” katanya.

Dalam kenyataannya juga, Guan Eng menyifatkan sumbangan penderma mencerminkan kesetiaan dan kasih sayang mereka terhadap tanah air yang dicintai.

Katanya, ia juga memberikan semangat kepada Kerajaan untuk berusaha bersungguh-sungguh menyelesaikan masalah hutang yang diwarisi Kerajaan Persekutuan.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next