Tiada arahan umrah hanya melalui TH | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Tiada arahan umrah hanya melalui TH

PUTRAJAYA, 6 FEB: Kementerian Kewangan tidak pernah mengeluarkan sebarang kenyataan atau arahan yang mewajibkan umat Islam di negara ini menunaikan umrah hanya melalui Lembaga Tabung Haji (TH).

Menteri Kewangan, Lim Guan Eng berkata, tuduhan yang mengaitkannya dengan perkara itu disifatkan tidak berasas dan dibuat pihak tidak bertanggungjawab.

Kenyataan itu dikeluarkan susulan artikel bertajuk “Guan Eng Akan Bunuh Perniagaan Melayu” yang diterbitkan di portal berita Malaysia Today, semalam.


“Artikel ini turut dipaparkan di laman Facebook Raja Petra Kamarudin (penulis blog) pada 4 Februari 2019.

“Laporan berita palsu ini disebarkan semata-mata untuk membangkitkan kemarahan orang ramai dan menghasut kebencian terhadap Menteri Kewangan bukan Islam kerana kononnya melakukan campur tangan dalam hal ehwal Islam,” katanya dalam kenyataan.

Kenyataan itu turut menyebut, satu laporan polis berhubung penyebaran maklumat palsu itu sudah dibuat dan akan membuat aduan kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia.

“Ingin ditegaskan sekali lagi bahawa Menteri Kewangan dan Kementerian Kewangan tidak sesekali pernah mengeluarkan arahan seperti dinyatakan dalam artikel Malaysia Today.

“Tuduhan palsu ini berniat jahat, fitnah dan pembohongan,” katanya.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next