Tiada keperluan mendadak semak semula belanjawan | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Tiada keperluan mendadak semak semula belanjawan

KUALA LUMPUR, 28 FEB: Tiada keperluan mendesak untuk menyemak semula Belanjawan 2019 ekoran penyusutan harga minyak mentah dunia, baru-baru ini.

Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, ia juga ekoran faktor turun naik harga minyak berkenaan.

“Ini bergantung kepada banyak mana penurunan (harga minyak) itu, namun kita tidak akan segera mengambil tindakan (semakan semula belanjawan) kerana harganya akan naik semula selepas mengalami penurunan.


“Kita hanya perlu bersedia apabila harganya naik,” katanya kepada pemberita selepas menyaksikan persembahan teater Ola Bola the Musical 2019 bersama isteri, Tun Dr Siti Hasmah Mohamad Ali, di Istana Budaya di sini, malam tadi.

Harga minyak mentah dunia pada masa ini mencecah AS$66 setong, manakala Belanjawan 2019 dibuat berdasarkan harga minyak mentah, pada paras AS$70 setong.

Mengulas pengumuman Kabinet menetapkan had maksimum harga runcit petrol RON95 yang dikurangkan kepada RM2.08 seliter berbanding RM2.20 seliter sebelum ini, Dr Mahathir berkata, keputusan itu diambil kerana kerajaan mampu menyerap lebihan kos jika berlaku kenaikan harga di pasaran.

“Keputusan itu ditetapkan kerana kita boleh menyerap (lebihan) kos terbabit,” katanya.

Keputusan mengurangkan harga maksimum petrol RON95 itu diumumkan selepas mesyuarat Kabinet, semalam.

Menurut Menteri Kewangan, Lim Guan Eng, keputusan itu juga sejajar dengan komitmen kerajaan Pakatan Harapan untuk membantu mengurangkan kos sara hidup rakyat.

Pada Januari lalu, kerajaan melaksanakan penetapan harga runcit produk petroleum secara mingguan dengan harga runcit petrol RON95 dihadkan pada RM2.20, manakala diesel pada RM2.18 seliter.

Harga runcit semasa petrol adalah RM2.08 seliter bagi RON95, RM2.38 seliter bagi RON97 manakala diesel RM2.18 seliter.

*Sumber: BERNAMA

 

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next