Selangorkini
KUALA LUMPUR, 11 Mac — Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan memeriksa Kawalan Kehormatan Utama sempena Istiadat Pembukaan Mesyuarat Penggal Kedua Parlimen Ke-14 di Dataran Parlimen hari ini. Ini adalah kali pertama baginda merasmikan istiadat pembukaan persidangan Dewan Rakyat selepas dimasyhurkan sebagai Sultan Pahang keenam menggantikan Paduka Ayahanda Sultan Ahmad Shah pada 15 Januari dan ditabalkan sebagai Yang di-Pertuan Agong Ke-16 pada 31 Januari lalu. –fotoBERNAMA (2019) HAK CIPTA TERPELIHARA
NASIONAL

Agong berikrar teruskan pemerintahan adil dan saksama

OLEH SHEEDA FATHIL

SHAH ALAM, 11 MAC: Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, berikrar akan meneruskan kesinambungan pemerintahan adil dan saksama berlandaskan prinsip Raja Berperlembagaan.

Baginda turut merakamkan setinggi-tinggi penghargaan Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Muhammad V sepanjang pemerintahan sebagai Yang di-Pertuan Agong, sebelum ini.

“Beta bersyukur kerana dengan kehendak dan izin Allah, beta dilantik sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-16.

“Beta berikrar akan meneruskan kesinambungan pemerintahan yang adil dan saksama berlandaskan prinsip Raja Berpelembagaan,” titah baginda.

Baginda bertitah demikian pada pembukaan Mesyuarat Pertama bagi Penggal Kedua Parlimen Ke-14, di Parlimen di sini, hari ini.

Pada masa sama, Seri Paduka optimis Ahli Berhormat dan rakyat jelata bersama baginda untuk memelihara kesejahteraan dan kemakmuran negara.

 


Pengarang :