¸»·¹ÀÌ½Ã¾Æ ÀÇÀå´ë »ç¿­ÇÏ´Â ¹® ´ëÅë·É (Äí¾Ë¶ó·ëǪ¸£=¿¬ÇÕ´º½º) Ȳ±¤¸ð ±âÀÚ = ¾Æ¼¼¾È 3°³±¹À» ±¹ºó ¹æ¹® ÁßÀÎ ¹®ÀçÀÎ ´ëÅë·É°ú ºÎÀÎ ±èÁ¤¼÷ ¿©»ç°¡ 12ÀÏ ¿ÀÈÄ(ÇöÁö½Ã°£) µÎ ¹ø° ¹æ¹®±¹ÀÎ ¸»·¹ÀÌ½Ã¾Æ Äí¾Ë¶ó·ëǪ¸£ ±¹Á¦°øÇ× ±ÍºóÅ͹̳ο¡ µµÂøÇØ ¸»·¹ÀÌ½Ã¾Æ ÀÇÀå´ë¸¦ »ç¿­ÇÏ°í ÀÖ´Ù. 2019.3.12 [email protected]/2019-03-12 13:54:15/
NASIONAL

Agong dan Permaisuri sambut Presiden Korea Selatan

OLEH SHEEDA FATHIL

KUALA LUMPUR, 13 MAC: Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al- Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah Almarhum Sultan Iskandar, menyambut ketibaan Presiden Korea Selatan, Moon Jae-in, di Dataran Parlimen, hari ini.

Baginda diiringi Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail serta anggota Kabinet kerajaan.

Jae-in tiba di Malaysia, semalam untuk memulakan lawatan rasmi selama tiga hari, di negara ini.

Acara sambutan dimulakan dengan lagu kebangsaan kedua-dua negara dimainkan pancaragam pusat Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dari Pangkalan TLDM Lumut, diikuti 21 das tembakan meriam.

Jae-in kemudian memeriksa kawalan kehormat enam pegawai dan 103 anggota lain-lain pangkat dari Batalion Pertama Rejimen Askar Melayu Diraja yang diketuai Mejar Mohd Izham Ahmad Rashidi.

Pemimpin Korea Selatan itu juga dijadualkan menghadiri mesyuarat di Jabatan Perdana Menteri, petang ini dan diraikan dalam jamuan di Istana Negara malam ini, yang dihoskan Yang di-Pertuan Agong.

Memetik kenyataan Wisma Putra, lawatan itu bakal merancakkan lagi hubungan Kuala Lumpur-Seoul dan mengembangkan hubungan dua hala kedua-dua negara terbabit.

Jae-in juga akan mengadakan mesyuarat dua hala dengan Dr Mahathir untuk membincangkan pelbagai isu serantau dan antarabangsa yang mempunyai kepentingan bersama.

Terdahulu, kali terakhir Malaysia pernah menerima lawatan Presiden Korea iaitu Lee Myung-bak, pada 9 hingga 10 Disember 2010, untuk memperingati ulang tahun ke-50 hubungan diplomatik antara kedua-dua negara itu.


Pengarang :