Selangorkini
Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.
BERITA UTAMA NASIONAL

Agong zahir kesyukuran pencapaian negara hasil tadbir urus baik

OLEH AFEEQA AFEERA

KUALA LUMPUR, 11 MAC: Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, menzahirkan kesyukuran dengan keamanan, kesejahteraan dan pencapaian negara secara keseluruhan, hasil tadbir urus yang baik.

Baginda bertitah kedudukan ekonomi dan kewangan Malaysia kekal kukuh dan berdaya saing walaupun berhadapan cabaran ketidaktentuan ekonomi termasuk ketegangan perdagangan antara Amerika Syarikat dan China serta kejatuhan harga komoditi utama.

“Pada tahun lalu, ekonomi negara berkembang 4.7 peratus dipacu perbelanjaan sektor swasta, manakala jumlah perdagangan pula mencatatkan nilai RM1.9 trilion dan hutang luar negara juga kekal terurus.

“Dalam hal ini, beta menyambut baik kajian separuh penggal Rancangan Malaysia ke-11 dan Belanjawan 2019 yang mengambil kira aspirasi rakyat serta cabaran semasa supaya manfaat pertumbuhan ekonomi dirasai segenap lapisan masyarakat,” titah baginda.

Baginda bertitah demikian pada pembukaan Mesyuarat Pertama bagi Penggal Kedua Parlimen Ke-14, di Parlimen di sini, hari ini.

Seri Paduka turut menyeru semua pihak khususnya sektor swasta supaya berganding bahu dengan kerajaan untuk membangunkan ekonomi negara dan membawa Malaysia sebagai negara yang lebih disegani, di persada antarabangsa.

“Kerajaan beta sedar peningkatan kos sara hidup adalah antara cabaran dalam meningkatkan kesejahteraan rakyat. Mengambil kira hal ini, pelbagai inisiatif dilaksanakan di seluruh negara untuk membantu rakyat termasuk menubuhkan Majlis Tindakan Sara Hidup Negara.

“Di samping itu, kerajaan juga akan memperkukuhkan kerjasama strategik dengan sektor swasta dan badan bukan kerajaan dalam isu kepenggunaan serta meningkatkan penguatkuasaan ke atas pihak yang mengeksploitasi harga serta mengambil keuntungan berlebihan,” titah baginda.

 


Pengarang :