Selangorkini
BERITA UTAMA SELANGOR

Air Selangor rancang perbelanjaan modal RM30 bilion

OLEH NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 22 MAC: Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) merancang memperuntukkan perbelanjaan modal RM30 bilion dalam tempoh 30 tahun bagi meningkatkan kualiti perkhidmatan bekalan air bersih di Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya.

Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari berkata, rancangan terbabit berdasarkan cadangan yang dikemukakan di dalam Draf Rancangan Perniagaan Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd kepada Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN).

“Mengikut ketetapan yang dipersetujui melalui Perjanjian Tambahan Ketiga bagi Penstrukturan Air di Selangor yang telah ditandatangani pada 4 Januari lalu, Air Selangor akan diberi tempoh sehingga empat bulan setelah tarikh kuatkuasa lesen perkhidmatan untuk menyiapkan Rancangan Perniagaan bagi kelulusan SPAN.

“Pihak Kerajaan Negeri menjamin rancangan perniagaan tersebut telah mengambil kira pelbagai aspek, bukan sahaja untuk memastikan kelangsungan perkhidmatan bekalan air pada hari ini, malahan ia haruslah mampan dan memandang ke hadapan dalam memastikan setiap pelaburan yang dibuat itu, menjana hasil seperti yang dikehendaki,” katanya.

Amirudin berkata demikian ketika menjawab soalan pada sesi pagi Persidangan Dewan Negeri Selangor di sini, hari ini.

Katanya, rancangan perbelanjaan modal terbabit mengambil kira keperluan untuk memastikan kemampuan perkhidmatan air dalam pelbagai aspek terjamin.

Antara aspek diambil kira adalah pembinaan loji baharu, baik pulih loji sedia ada, peningkatan rezab margin, penambahbaikan keandalan (reability) dan ketahanan aset, meningkatkan kecekapan operasi, pematuhan kualiti air dan menambahbaik mutu khidmat pelanggan.

Selain itu perbelanjaan modal itu juga membabitkan usaha menurunkan kadar Air Tidak Berhasil, antara lain dengan penggantian paip-paip lama dan paip-paip komunikasi, termasuk penggunaan teknologi terkini.

“Sebagai sebuah syarikat yang bertanggungjawab, Air Selangor turut komited di dalam mewujudkan persekitaran kerja yang kondusif dan mesra alam,” katanya.


Pengarang :