Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan bakal dipinda | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan bakal dipinda

KUALA LUMPUR, 27 MAC: Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan 1994 akan dipinda dalam usaha memperkemas peraturan sedia ada untuk mengekang kecuaian dan kemalangan di tempat kerja, kata Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Mahfuz Omar.

Beliau berkata, Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan di bawah kementerian itu kini sedang menggubal peraturan kerja bina bagi dimasukkan di bawah akta itu, sekali gus akan menjadi mandatori kepada empunya, pereka bentuk, pembina dan kontraktor yang terbabit dalam industri pembinaan.

“Peraturan kerja bina itu nanti akan mengambil alih keperluan yang dinyatakan dalam garis panduan Keselamatan Pekerjaan dan Kesihatan dalam Pembinaan (OSHIM) dan akan memastikan semua yang terlibat dalam industri pembinaan akan mematuhinya,” katanya di Dewan Rakyat, hari ini.


Beliau menjawab soalan Ahmad Hassan (Warisan-Papar) yang ingin tahu adakah kerajaan bercadang untuk memandatorikan garis panduan OSHIM untuk setiap pemaju industri terutamanya sektor pembinaan demi mengurangkan kejadian kemalangan waktu bekerja di tempat pembinaan.

Mahfuz berkata, kerajaan berhadapan cabaran yang sangat besar iaitu penambahan bilangan tapak bina di seluruh negara kepada 18,110 tapak bina pada tahun lepas berbanding 9,017 tapak bina pada 2013.

“Ini adalah cabaran yang kita hadapi dan sudah tentu akan ada kes-kes membabitkan tidak mengikut garis panduan dan kita bersedia ambil tindakan selepas menjalankan pemeriksaan dan audit terhadap tapak bina,” katanya. -BERNAMA

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next